Wouter Princen

Bart van Ooijen

Bart van Ooijen

“Ik ben architect en werk sinds maart 2016 bij Kantoor Princen. De vrije hand krijgen om een ontwerp te maken is het leukste van mijn vakgebied. Ik vind het iedere keer een uitdaging om ‘vanuit het niets’, op basis van wensen van de opdrachtgever, een ontwerp te maken.

Het interessante aan Kantoor Princen is dat we heel uiteenlopende projecten doen. De ene week ben ik bezig met de herbestemming van een rijksmonument; de andere week met een particuliere woning die volledig duurzaam moet zijn. Omdat we met een relatief klein team zijn, kan ik hier het hele ontwerpproject doorlopen: vanaf het eerste gesprek tot de uiteindelijke bouwtekening. Het is leuk om van begin tot eind zo direct betrokken te zijn. Mijn rol als architect is dat ik één compleet geheel kan neerzetten waarbij evenveel aandacht is besteed aan het concept als aan de uitvoering daarvan. In vergelijking met andere architectenbureaus maken wij ver uitgewerkte plannen voordat we ze indienen bij de gemeente. Dat kost in beginsel meer energie, maar resulteert in een financieel te realiseren project.

Ik heb een voorkeur voor eigentijdse en moderne architectuur. Ik laat me voor het ontwerp leiden door de context en wensen vanuit de opdrachtgever. Als een opdrachtgever mij vraagt een monumentaal pand te verbouwen, probeer ik een eigentijdse uitstraling mee te geven als contrast met het oude gebouw. Als ik de opdrachtgever kan verrassen, is een project voor mij geslaagd.”